Werktuig PPO


Bevindingen

Ontwikkeling aantallen aanvragen.

Op 1 oktober 2021 is de cofinanciering voor ZZP’ers teruggebracht van 2/3 naar 1/3. Dit heeft, zoals verwacht, een daling in het aantal aanvragen tot gevolg gehad. Was er in het 3e kwartaal 2021 nog sprake van 2816 aanvragen, in het eerste kwartaal is dit gedaald naar 1596. Hierbij dient te worden aangetekend dat het beeld enigszins vertekend is omdat er aan het eind september 2021 een piek in het aantal aanvragen te zien was vanwege de naderende daling van de bijdrage van 2/3 naar 1/3.

Ook de financiële realisatie laat een daling zien. Werd er in het 3e kwartaal nog € 1,3 miljoen aan PPO-bijdrage toegekend, in de afgelopen 3 maanden is dat € 0,6 miljoen. Deze daling is vanzelfsprekend logisch verklaarbaar omdat de bijdrage voor ZZP’ers is gedaald van 1/3 naar 2/3 en het aantal aanvragen is afgenomen. De omvang van de gevraagde co-financiering is afgenomen van ca. 1100,- naar ca. 900,- euro.

Na de verlaging van de bijdrage aan ZZP’ers is de ambitie om het aantal aanvragen per dag op minimaal 20 te houden. In het 1e kwartaal 2022 is deze ambitie niet waargemaakt. Met uitzondering van enkele kortstondige pieken blijft het 7-daagsgemiddelde onder de 20 aanvragen, te weten 18. In onderstaande grafiek, die de periode 1 oktober 2021 tot en met 30 maart 2022 beslaat, is dat weergegeven. Het komende kwartaal zal deze ontwikkeling verder worden gevolgd, bij verder daling zal er een voorstel worden gedaan om het volume te stimuleren.

7-daags voortschrijdend gemiddeld van de aanvragen

Meer dan 1 aanvraag per persoon.

Iedereen uit de doelgroep kan cofinanciering krijgen tot een maximum van € 2.000,- per twaalf maanden. Dit bedrag kan voor 1 of meerdere ontwikkeltrajecten worden aangewend. Tot op heden hebben 367 werkenden in de sector twee of meer aanvragen toegewezen gekregen. Voor deze groep gaat het in totaal om 2201 goedgekeurde trajecten (26% van het totaal aantal). Veelal gaat het om personen die 2 a 3 verschillende ontwikkelprogramma’s hebben aangevraagd maar er zijn uitschieters naar 9 trajecten per persoon.

Accountantscontrole.

Het afgelopen kwartaal is de controle over het jaar 2020 afgerond. Hierbij is niet alleen de rechtmatigheid van de uitgaven onderzocht maar is ook het gehele proces van de afhandeling van de aanvragen onder de loep genomen. De controle heeft nog geen aanbevelingen ten aanzien van procesaanpassing of –aanscherping opgeleverd. De huidige werkwijze wordt dan ook ongewijzigd voortgezet. De jaarcijfers zijn goedgekeurd.

Kwaliteitsmeting.

In de vorige monitor is melding gemaakt van de start van de kwaliteitsmonitor. Inmiddels zijn de eerste resultaten in kaart gebracht. Alle aanvragers uit de periode september 2020 tot en met februari 2021 (totaal 6 maanden) hebben een korte vragenlijst gekregen die ingaat op de kwaliteit van het proces maar ook op de effectiviteit van het door hen gevolgde programma. Hierbij zijn niet alleen de personen benaderd waarvan de aanvraag is toegekend maar ook waarvan de aanvraag is afgewezen. Zo wordt gepoogd een zo objectief mogelijk beeld te verkrijgen.

In de onderzoeksperiode zijn 3583 PPO-aanvragen binnengekomen. Al deze personen zijn benaderd voor de kwaliteitsmeting en 799 hebben de vragenlijst ingevuld. De respons komt hiermee op 22%. Gemiddeld wordt WerktuigPPO gewaardeerd met een 9 waarbij 5% een onvoldoende geeft. Dit zijn hoofdzakelijk personen waarvan de aanvraag is afgewezen.

Op de vraag “Heb je het idee dat je dankzij het gevolgde traject de beoogde professionele ontwikkeling hebt door gemaakt?” antwoordt 85% met “Ja”. Van alle ontvangen reacties zou 95% WerktuigPPO aanbevelen bij collega’s / vakgenoten. Het beeld is dan ook de WerktuigPPO in een duidelijke behoefte voorziet en de eenvoud en laagdrempeligheid van het proces wordt gewaardeerd.

Werktuig PPO is een programma van:

image